Sigortalı Toplum ve Dayanışma Platformu
Ülkemiz sigorta sektörünün vizyonu ‘Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimine önemli düzeyde katkı sağlayan, güçlü ve sürdürülebilir bir sigorta sektörü olma’ olarak ortaya konmuştur. Bu vizyona giden yoldaki stratejik hedeflerden biri de sigorta ürün ve hizmetleri ile kapsayıcılığı genişletmektir.
Sigorta ürünlerinin yaygınlaşması, penetrasyonun artması ve koruma alanındaki açıkların kapatılması için tanımlanan bu hedefe doğru ilerlerken hem ürün ve kanal çeşitliliğinin artması hem de bunların bilinirliği büyük önem taşımaktadır.
Sigorta penetrasyonun artması için toplumda sigorta ürün ve hizmetlerine dair bilinçli bir farkındalık oluşturulmalı, toplumun her kesiminin bu ürün ve hizmetler hakkında bilgi sahibi olması sağlanmalıdır.
Sigortalı Toplum Ve Dayanışma Platformu:
- Toplumda sigorta ürün ve hizmetlerine dair bilinçli bir farkındalık oluşturmak
- Toplumun her kesimini sigorta ürün ve hizmetleri hakkında bilgilendirecek projeler gerçekleştirmek
- Bu farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarını sosyal sorumluluk projeleriyle entegre etmek
- Toplumda sigorta hakkında bir bilinçlendirme oluştururken aynı zamanda toplumsal bir meseleye de dikkat çekmek ve olumlu katkıda bulunabilmek
- Toplumda sosyal yardımlaşma ve dayanışma ruhunu beslemek
- Tüm bu çalışma ve projelerle bir yandan da ülkemizde sigorta penetrasyonunun artmasına destek olabilmek
Türkiye Sigorta Birliği Strateji Raporu’na göre mevcut durumda %2 olan sigorta penetrasyonumuzun gelecek 5 sene içerisinde %4-4,5 seviyesine çıkarılması ve sektörün yaklaşık %22’lik yıllık bileşik büyüme oranı (YBBO) ile 300- 350 milyar TL büyüklüğe ulaşması hedeflenmektedir.
Bu hedefe giden yolda temel sigorta ürünlerine (ör. Kasko ve konut sigortası) yönelik farkındalığı artırmak, gelişmekte olan yeni ürün alanlarını desteklemek (ör. Siber riskler, kredi ve kefalet sigortaları) ve kapsayıcı sigorta değer önerilerini güçlendirmek (ör. Katılım Sigortacılığı) gibi adımlar yer almaktadır.
Ayrıca ürün ve hizmetlerin ve kanalların çeşitlendirilerek düşük gelirli haneler, KOBİ gibi segmentlere yönelik mikro sigorta ürünlerinin sunulması da amaçlanmaktadır. Kapsamlı dijitalleşmeye ilişkin sağlayıcı etmenlerin hazırlanması da bu stratejik hedef altında önemli bir inisiyatif olarak karşımıza çıkmaktadır.
Birlik Ve Dayanışma İçinde Güvendeyiz
Sigortanın Toplumdaki Rolü
Sigortanın Temel İşlevi: Kişilerin ve işletmelerin kontrolünde olmayan durumlara karşı koruma sağlamak. Risk gerçekleştiğinde, kişilerin ve işletmelerin toparlanma sürecine destek olmak.
Sigortanın Temel Faydası: Sigortalıların risklerini yönetmesi, dağıtması ve üstlenmesi sebebiyle; bir mülk satın almak, iş kurmak veya büyütmek gibi diğer üretken faaliyetler için sigorta bir ön koşuldur. Örnek verecek olursak, küçük işletmeler için sigorta, bir doğal afet sonrası birikimlerin korunması; hayat sigortası ise kişinin vefatı durumunda ailesine yeterli gelir sağlanması anlamına gelmektedir.
Sigortanın Toplumdaki Rolü:
- Ekonomideki rolü: Sigorta, kişilerin ve kurumların karşılaştıkları riskin sosyal transferi ile ekonomik büyümeyi, yeni girişimleri ve inovasyonu destekler. Ekonomik faaliyetlerin devamlılığını sağlar. İstihdam yaratır ve vergi gelirlerine katkıda bulunur. Zorunlu sigortalarla sosyal transfer mekanizması oluşturur ve sosyal devlet olgusunu güçlendirir. Sağlanan güvenceler girişimlerin önünü açar. Finansal istikrar sağlar.
- Finansal sektördeki rolü: Uzun vadeli varlık ve yükümlülükleri sayesinde sigorta şirketleri, uzun vadeli finansman sağlar. Aynı zamanda, uzun vadeli bilanço yapısı sayesinde ekonomik konjonktürden görece bağımsız olarak finansman gücünü korur. Ekonomiye uzun vadeli kaynak sağlar, nakit akımlarını borç vadeleriyle uyumlu hale getirir. Sigorta sektörünün yükümlülükleri bankacılıktan daha uzun vadeli olduğundan uzun vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamak için sigorta sektörü daha uygun bir konumdadır. Finansal piyasaların gelişimini destekler. Sigorta şirketleri finansal piyasalar arasındaki bağlantının kurulmasını destekler, borç alan kişilere ve tasarruf sahiplerine likidite sağlar.
- Düzenleyici rolü: Sektörler ve bireyler arasında risk bilincini artırır ve risklere karşı koruyucu önlem almayı teşvik eder. Diğer sektörlerin iyi uygulamaları benimsemesine yardımcı olur ve kayıt dışı ekonomiyi azaltır. Madencilik, trafik, tarım gibi alanlardaki risklerle ilgili farkındalığın artmasını sağlar ve risklere karşı verilen teminatların koşullarını belirler. Zararların tazmini sistemde kayıtlı hesaplar aracılığıyla gerçekleşir.
- Risk yönetimindeki rolü: Risk havuzu oluşturarak koruma sağlar, işletme ve kişilere güvence sağlarken devletin yükünü hafifletir. Olumsuz olaylara karşı kişilere ve işletmelere koruma sağlar. Risk havuzları aracılığıyla, bu risklerin reasürörlere ve finansal piyasalara dağıtılmasını sağlayarak, depremlerden ve sağlık sorunlarından doğan zararları karşılar. Devletin üstlendiği riskleri azaltacak mekanizmaları oluşturur.
Birlik Ve Dayanışma İçinde Güvendeyiz
Sigortalı Toplum ve Sosyal Dayanışma Platformunda seni de aramızda görmek istiyoruz!